ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ   –   ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΠΡΟ   –   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ +30 698 975 2763

kids learning activities

Όλα στην…ώρα τους : Παιδί και εκμάθηση ώρας

Όλα στην...ώρα τους : Παιδί και εκμάθηση ώρας

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθει το παιδί την ώρα; Με ποιούς διασκεδαστικούς τρόπους μπορεί να εξοικιωθεί με αυτή; Πότε παίρνουμε στο παιδί δικό του ρολόι; Παιδικό ρολόι : ψηφιακό ή αναλογικό; Πολλά ερωτήματα απασχολούν συνήθως τους γονείς γύρω από το θέμα της εκμάθησης της ώρας από το παιδί. Γι αυτό και εμείς εδώ στο lionkids.gr συγκεντρώσαμε τις συχνότερες ερωτήσεις σας και σας απαντάμε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Πότε ξεκινάμε την εκμάθηση ώρας στα παιδιά;

Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν την ώρα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, παράλληλα με την εκμάθηση βασικών μαθηματικών εννοιών. Παρόλα αυτά η προετοιμασία γίνεται ήδη από την προσχολική ηλικία, καθώς η εκμάθηση της ώρας απαιτεί κυρίως πολύ και τακτική εξάσκηση. Όσο πιο νωρίς εισάγουμε τις έννοιες του χρόνου, της ώρας, της ημέρας και νύχτας, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν κατανοητές από το παιδί.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να μάθουμε την ώρα στο παιδί;

Ένας εύκολος τρόπος να εισάγουμε την έννοια της ώρας στα μικρά παιδιά είναι να συνδέουμε τις καθημερινές δραστηριότητες με την ώρα. Για παράδειγμα “Το πρωί θα ξυπνήσουμε στις 8.00, θα φάμε πρωινό στις 9.00 και γύρω στις 9.30 θα πάμε βόλτα στο πάρκο”. Ή “Η ώρα είναι 19.00 γι αυτό θα πάμε για μπανάκι τώρα ώστε μέχρι τις 20.30 να είμαστε έτοιμοι να διαβάσουμε το παραμύθι μας και να πάμε για ύπνο”. Με καθημερινή και συχνή αναφορά στην ώρα, το παιδί θα εξοικιωθεί πολύ πιο γρήγορα με την έννοιά της.

Ένας άλλος τρόπος εκμάθησης της ώρας είναι μέσα από παραμύθια και τραγούδια. Εάν δεν γνωρίζουμε κάποιο τότε φτιάχνουμε ένα μόνοι μας ή μαζί με το παιδί! Ακόμα και ένα μικρό ποιηματάκι “Ρολογάκι μου μικρό, τί ώρα είναι σε ρωτώ, είναι ώρα για παγωτό; Μα δεν είναι καν οκτώ!” αρκεί. Αν το επαναλαμβάνουμε συχνά, βοηθάει το παιδί να έρθει σε μία πρώτη επαφή με την έννοια του χρόνου και της ώρας.

Ένας ακόμα διασκεδαστικός τρόπος εισαγωγής της έννοιας της ώρας σε ένα νήπιο είναι μέσα από τη ζωγραφική και τα παζλ. Ζωγραφίζουμε ρολόγια και φτιάχνουμε δείκτες από πλαστελίνη. Ζωγραφίζουμε την ώρα και την αντιστοιχίζουμε με εικόνες ημέρας / νύχτας ή με εικόνες καθημερινών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα εικόνα με πρωινό σε ποιο σημείο του ρολογιού θα τη βάλουμε; Εικόνα με κρεβάτι και φεγγαράκι θα τη βάλουμε περίπου στις 20.00, και πολλά άλλα. Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα παζλ ρολόγια ή μπορούμε να φτιάξουμε ένα μαζί με το παιδί. Μπορούμε να ανακατεύουμε τους αριθμούς και να τους βάζουμε στη θέση τους. Να τοποθετούμε τους δείκτες της ώρας και των λεπτών στους σωστούς αριθμούς, και πολλά άλλα.

Σε ποιά ηλικία παίρνουμε ρολόι στο παιδί;

Πολλές φορές τα παιδιά παρακινούνται ευκολότερα στην κατάκτηση μίας νέας δεξιότητας / γνώσης όταν χρησιμοποιούν αγαπημένα αξεσουάρ. Για παράδειγμα ένα ρολόι με τον αγαπημένο τους ήρωα ή με παιχνιδιάρικα σχέδια. Έτσι και στην εκμάθηση της ώρας βοηθάει αρκετά να χρησιμοποιεί ένα δικό του αγαπημένο ρολόι από μικρή ηλικία! Μπορείτε να του υπενθυμίζετε να κοιτάει το ρολόι του σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Μαζί με το παιδί κοιτάτε τους δείκτες και τους αριθμούς και λέτε την ώρα!

Φορέστε και εσείς το ρολόι σας και δώστε το παράδειγμα στο μικρό σας! Μην ξεχνάτε ότι στα παιδιά αρέσει να μιμούνται τους μεγάλους. Έτσι εάν εσείς κοιτάτε συχνά το ρολόι σας και αναφέρετε την ώρα και κάποιο ραντεβού ή δραστηριότητα που έχετε, μην εκπλαγείτε αν δείτε και το παιδί να κάνει το ίδιο!

Παιδικό ρολόι: Ψηφιακό ή αναλογικό;

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα, ψηφιακό ή αναλογικό ρολόι; Ναι μεν ένα ψηφιακό ρολόι είναι πιο εύκολο στην ανάγνωση, όμως η κατάκτηση της έννοιας της ώρας καλό είναι να γίνεται στο αναλογικό ρολόι πρώτα. Τα παιδιά που συνηθίζουν στο ψηφιακό ρολόι συνήθως αρνούνται να το αλλάξουν με αναλογικό. Γιατί η εκμάθηση εκεί είναι πιο δύσκολη και μία τέτοια αλλαγή θα τα “ξεβολέψει”. Γι αυτό το ψηφιακό ρολόι είναι καλό να το φοράει ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ήδη καλά εξοικιωμένο με την ώρα στο αναλογικό.

Βρείτε τα πιο fancy παιδικά ρολόγια το Lionkids.gr!

Το Πάσχα πλησιάζει! Ένα ρολόι είναι το κατεξοχήν νούμερο ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε σε ένα παιδί που ξεκινάει σχολείο. Για αυτό εμείς εδώ στο Lionkids.gr κάνουμε δώρο σε έναν υπερτυχερό νονό ή νονά ένα φανταστικό ΤΙΜΕΧ παιδικό ρολόι για το αγαπημένο του βαφτιστήρι! Ακολουθήστε μας στα social media και ενημερωθείτε για τον super διαγωνισμό μας! (Ο Διαγωνισμός έχει λήξει)

Πες μας τη γνώμη σου! Εσείς με ποιούς διασκεδαστικούς τρόπους μαθαίνετε την ώρα; Σε ποιά ηλικία πήρε το πρώτο του ρολογάκι;

Join the conversation

TOP

ΚΑΛΑΘΙ 0