ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ   –   ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΠΡΟ   –   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ +30 698 975 2763

MOM LIFE
Posted in

Παιδική ντουλάπα: Οργάνωση και tips

kids closet
Posted in

Ήρθε το καλοκαιράκι επιτέλους και για να μπει καλά ο μήνας σας έχουμε ένα super χρήσιμο άρθρο για να οργανώσετε την ντουλάπα του παιδιού (όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει!).

Οργάνωση ανά χρώμα ή σε σετάκια

Ένας πολύ βολικός τρόπος διαχωρισμού των ρούχων είναι ανά χρώμα (tonal dressing). Βάλτε μαζί τα ρουχαλάκια χρώματος μπλε (και όλων των κοντινών αποχρώσεων όπως γαλάζια, πετρόλ, μπλε ελεκτρίκ, μπλε navy) σε ένα κουτί οργάνωσης, έτσι ώστε να ταιριάζουν όλα μεταξύ τους και όποιο και να διαλέξει το παιδί να είναι στυλάτο και πάντα in fashion! Αντίστοιχα και για τα υπόλοιπα χρώματα. Τα μπλουζάκια που δεν ταιριάζουν σε κάποιο κουτί μπορείτε να τα βάλετε σε ένα ξεχωριστό με τα τζιν σορτσάκια για πολύ ωραίους και στυλάτους συνδυασμούς! Ενημερώστε το παιδί ότι μπορεί να διαλέγει ότι θέλει αλλά από ένα κουτί την φορά! Εναλλακτικά μπορείτε να το ρωτήσετε “Ποιό χρώμα θες να επιλέξεις σήμερα για τα ρούχα σου;”.

Στην περίπτωση που θα τα αποθηκεύετε σε κουτιά οργάνωσης μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε τα ρούχα ρολάκια ώστε να φαίνονται όλα και να μπορεί το παιδί να τραβάει ένα ρολάκι χωρίς να ανακατευτούν και να χαλάσουν τα υπόλοιπα ρούχα.

Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξετε σετάκια σε κρεμάστρες (μπορείτε να κρατάτε τις κρεμάστρες από τα ρούχα όταν τα αγοράζετε), να βάλετε και ένα σκαμπό ή να τα κρεμάσετε χαμηλά και από εκεί να διαλέγει μόνο του όποιο σετάκι θέλει!

Εαν πάλι θέλετε να διαλέγει μόνο του το παιδί τους συνδυασμούς που θα κάνει, τότε χωρίστε τα ρουχαλάκια του ανά είδος και τοποθετήστε τα είτε σε κουτιά οργάνωσης (πχ σε ένα κουτί όλα τα παντελονάκια, σε ένα άλλο όλα τα μπλουζάκια) είτε σε κρεμάστρες (πχ στην πάνω ράγα της ντουλάπας βάλτε τα μπλουζάκια και σε μία πιο χαμηλή τα παντελόνια).

“Κρύψτε” τα ρούχα για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις

Αρκετά συχνά τα παιδιά μπορεί να δουν ένα ρούχο και να επιμένουν να το φορέσουν ενώ είναι ακατάλληλο για την έξοδο ή τη δραστηριότητα για την οποία προετοιμάζονται. Για το λόγο αυτό ρούχα και αξεσουάρ τα οποία δεν είναι κατάλληλα για την καθημερινότητα τοποθετήστε τα είτε σε ψηλό σημείο είτε τοποθετήστε τα σε κρεμάστρες με χρωματιστές θήκες ώστε να μην φαίνονται. Όταν θα έρθει η στιγμή να τα χρειαστεί τότε φροντίστε να του δίνετε δύο με τρεις (το πολύ) επιλογές!  

Απομακρύντε όλα τα μη εποχικά ρούχα και αξεσουάρ

Για τον ίδιο λόγο που πρέπει να κρύψετε τα ρούχα για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις, θα πρέπει να απομακρύνετε όλα τα ρούχα και αξεσουάρ που δεν είναι κατάλληλα για την εποχή! Υπάρχουν κουτιά οργάνωσης τα οποία κλείνουν με φερμουάρ και βοηθάνε πολύ στην αποθήκευση των μη εποχικών ρούχων, είτε για να τα μεταφέρετε εύκολα στην αποθήκη είτε για να τα τοποθετήσετε κάπου ψηλά στην ντουλάπα και να δείχνει σούπερ οργανωμένη και όμορφη!  

Κρατήστε στην καλοκαιρινή ντουλάπα ρούχα για την βραδινή ψύχρα

Μην ξεχάσετε πως ακόμα και το καλοκαίρι μπορεί να υπάρξουν μέρες και νύχτες με πιο χαμηλή θερμοκρασία ή αεράκι ή ακόμα και βροχή! Επομένως δύο – τρία μακριά παντελόνια, λίγα ζευγάρια λεπτές καλτσούλες και ένα – δύο ζακετάκια ή λεπτά πανωφόρια θα πρέπει να υπάρχουν στην καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα!

Μαγιό και εσώρουχα-κάλτσες τοποθετήστε τα ξεχωριστά

Τα μαγιό και τα εσώρουχα-κάλτσες θα πρέπει να τοποθεντούνται ξεχωριστά και ιδανικά σε κουτάκια μέσα σε συρτάρι επειδή είναι μικρά και ανακατεύονται πολύ εύκολα. Για να μην δημιουργείται λοιπόν ένας χαμός σε καθημερινή βάση καλό θα είναι να είναι super οργανωμένα και να μην βρίσκονται σε πολύ εύκολα προσβάσιμο και ορατό μέρος. Σε αυτό το συρτάρι μπορείτε να τοποθετείσετε και τις πιτζαμούλες του!

Αξεσουάρ

Καπέλα, ζώνες, σκουφιά, κασκόλ, τσαντούλες μπορείτε να τα οργανώσετε ανάλογα με την οργάνωση των ρούχων που έχετε επιλέξει. Αν έχετε επιλέξει να τοποθετήσετε τα ρούχα σε κουτιά οργάνωσης τότε κρεμάστε τα αξεσουάρ σε γάντζους ή τοποθετήστε τα σε κρεμαστή θήκη με πολλά κουτάκια ανάλογα με το είδος τους. Αν έχετε επιλέξει να τοποθετήσετε τα ρούχα σε κρεμάστρες τότε βάλτε τα αξεσουάρ σε κουτιά οργάνωσης ανάλογα με το είδος τους. Όπως και να ‘χει θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από το παιδί ώστε να μπορεί να δώσει τη δική του στυλιστική πινελιά σε κάθε εμφάνισή του!

Παπούτσια

Τα παπούτσια μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε μία μικρή παπουτσοθήκη στο μπαλκόνι, προσβάσιμη από το παιδί ώστε να μπορεί να διαλέγει τα παπούτσια που θα φορέσει. Φροντίστε τα παπούτσια να είναι πάντα καθαρά και έτοιμα για χρήση από το παιδί. Παπούτσια που δεν του κάνουν ή δεν είναι κατάλληλα για την εποχή μην τα κρατάτε εκεί. Τα παπούτσια που δεν του κάνουν μπορείτε να τα δώσετε για ανακύκλωση, ενώ τα εκτός εποχής φυλάξτε τα καθαρά σε κουτιά (μπορείτε να τα γεμίσετε με χαρτί από εφημερίδες ώστε να μην χάσουν τη φόρμα τους) κοντά στα αντίστοιχα ρούχα. Επίσης τα παπούτσια για πιο καλές περιστάσεις φυλάξτε τα καθαρά σε ένα κουτί κοντά στα αντίστοιχα ρουχαλάκια.

Τι κρατάμε και τι χαρίζουμε

Ο βασικός λόγος που η οργάνωση της ντουλάπας μπορεί να φαντάζει βουνό κάποιες φορές είναι ότι πρέπει να καταφέρουμε να αποφασίσουμε τι θα κρατήσουμε, τι θα αποθηκεύσουμε για την επόμενη σεζόν και τι θα χαρίσουμε σε κάποιον φίλο/η που έχει παιδάκι σε κατάλληλη ηλικία.

Πρώτα τακτοποιήστε τα ρουχαλάκια εποχής ώστε να δείτε τι έχετε και τι θα χρειαστείτε. Κρατήστε μία λίστα που θα γράψετε πόσα σετάκια θα χρειαστείτε για αρχή, τι από αυτά έχετε και τι θα χρειαστεί να αγοράσετε. Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε μία με δύο αλλαξιές την ημέρα καθώς, ειδικά για τα πιο μικρά παιδιά, τα ρούχα αυτά θα είναι ακατάλληλα για την επόμενη χρονιά.

Στη συνέχεια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τακτοποιήστε και τα ρούχα για την επόμενη σεζόν (έτσι ώστε να τα έχετε έτοιμα για τοποθέτηση στην ντουλάπα!). Μπορείτε να έχετε κάπου στη ντουλάπα ένα κουτί στο οποίο θα τοποθετείτε όποιο ρούχο μέσα στη σεζόν δεν του κάνει πια ή όποιο ρούχο δεν είναι πια κατάλληλο για να το φοράει έτσι ώστε όταν θα έρθει αυτή η ώρα του τελικού ξεκαθαρίσματος να έχετε ήδη κάνει την περισσότερη δουλειά! Ρούχα τα οποία δεν τα βολεύτηκε ή δεν τα φόρεσε για διάφορους λόγους, καλύτερα να μην τα αποθηκεύσετε!

Τα ρούχα που είναι ακατάλληλα να φορεθούν μην τα πετάξετε, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για παιχνίδι (πχ κουκλοθέατρο, ρούχα για κούκλες, ζωγραφική, κλπ) ή να φτιάξετε ένα σεντονάκι vintage που θα το κρατήσετε μέχρι να μεγαλώσει το παιδάκι σας και θα είναι φτιαγμένο από τα παιδικά του ρούχα! Μπορείτε κάθε χρόνο να συμπληρώνετε ύφασμα έτσι ώστε να μεγαλώνει και αυτό μαζί με το παιδί!

Τα ρούχα που δεν του κάνουν πια αλλά είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μπορείτε να τα δώσετε είτε σε κάποια φίλη μανούλα που έχει παιδί σε κατάλληλη ηλικία είτε να τα δώσετε σε κάποια οικογένεια που γνωρίζετε ότι τα έχει ανάγκη είτε σε κάποια εταιρεία/οργάνωση που τα προσφέρει με τη σειρά της αφιλοκερδώς σε παιδιά που τα χρειάζονται!

Σε όλη αυτή τη διαδικασία μπορεί να συμμετέχει και το παιδί ανάλογα με την ηλικία του! Στα πολύ μικρά παιδάκια μπορείτε να δώσετε τα ρούχα που θα αποθηκεύσετε για την επόμενη σεζόν για να απασχοληθεί όσο εσείς διπλώνετε τα ρούχα της σεζόν. Στα πιο μεγάλα παιδιά αναθέστε αρμοδιότητες όπως να ξεχωρίσουν τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα! Για τα ακόμα μεγαλύτερα είναι μία καλή ευκαιρεία να μάθουν την τέχνη του διπλώματος και έτσι να αρχίσουν σιγά σιγά να φτιάχνουν μόνα τους την ντουλάπα τους όπως τα βολεύει εκείνα καλύτερα!

Πες μας τη γνώμη σου! Εσύ πως οργανώνεις την παιδική ντουλάπα; Συμμετέχει το παιδί στη διαδικασία και αν ναι με ποιούς τρόπους;

Join the conversation

TOP

ΚΑΛΑΘΙ 0