ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ   –   ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΠΡΟ   –   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ +30 698 975 2763

kids learning activities

Απόκριες με παιδιά : Ευκαιρία για ατελείωτο παιχνίδι!

carnival-kids-1

Τα παιδιά λατρεύουν να μεταμφιέζονται. Υπάρχει καλύτερη εποχή για τα παιδιά από τις Απόκριες; Οι Απόκριες είναι αναμφισβήτητα η γιορτή του παιδιού! Μεταμφιέσεις που μπορούν να πυροδοτήσουν μια σειρά από παιχνίδια ρόλων και να βοηθήσουν τα παιδιά να αναδείξουν και να εξελίξουν τη φαντασία τους! Οι Απόκριες είναι όμως και γιορτή για όλη την οικογένεια! Γονείς και παιδιά φτιάχνουν ή επιλέγουν μαζί τις στολές τους, παίζουν μαζί παιχνίδια ρόλων και χαίρονται τη γιορτή!

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο ωραίες ιδέες για κατασκευή παιδικής αποκριάτικης μάσκας στο σπίτι! Γονείς και παιδιά μπορούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί στο σπίτι, κατασκευάζοντας ευφάνταστες μάσκες προσώπου και δημιουργώντας με αυτές υπέροχες ιστορίες γεμάτες από παιδική φαντασία! Σε όλη αυτή την διαδικασία τα παιδιά έχουν τον πρώτο ρόλο, τους δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και τη φαντασία τους!

Ζωάκια

Ένας υπέροχος κόσμος ζωντανεύει στη φαντασία των παιδιών όταν μιλάμε για τα ζώα! Τα παιδιά αγαπούν τα ζώα, μαθαίνουν μέσα από αυτά και δημιουργούν υπέροχες ιστορίες! Ζώα του αγροκτήματος, ζώα της ζούγκλας, κατοικίδια ζωάκια, έντομα αλλά και θαλάσσια ζώα! Αφήστε το να διαλέξει το αγαπημένο του ζωάκι και ξεκινήστε μαζί ένα παιχνίδι διασκεδαστικό αλλά παράλληλα και εκπαιδευτικό. Πώς μπορεί να περνάει τη μέρα του ένα αλογάκι; Πού μπορεί να ζει; Ποιά άλλα ζώα θα συναντήσει; Ποιά είναι η τροφή του; Ποιός το φροντίζει όταν δεν είναι καλά; Αυτά τα ερωτήματα και πολλά ακόμα μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός παιχνιδιού που θα το χαρεί όλη η οικογένεια! Πλαισιώστε την επιλογή του με τις δικές σας μάσκες/στολές. Αν για παράδειγμα επιλέξει το αλογάκι, ο ένας γονιός μπορεί να επιλέξει ένα άλλο ζωάκι της φάρμας και ο άλλος να επιλέξει τον κτηνίατρο!

Υπερήρωες

Ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά αυτή είναι η συνηθέστερη επιλογή! Σε πιο μεγάλες ηλικίες τα παιδιά διασκεδάζουν με τους υπερήρωες, τους θαυμάζουν και τους έχουν ως πρότυπο! Οι υπερήρωες βοηθούν τα παιδιά να θέλουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να τολμούν, να πιστέψουν στον εαυτό τους! Μέσα από αυτήν την επιλογή μπορεί να ξεκινήσει ένα παιχνίδι που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, θα το διδάξει ποιό είναι το καλό και γιατί πρέπει να το προστατεύουμε και θα αναδείξει τα δυνατά του σημεία!  Superman, Batman, Ironman, Storm, Wonderwoman! Πλαισιώστε την επιλογή του με τις δικές σας μάσκες/στολές. Ο ένας γονιός μπορεί να κάνει τον “κακό” και ο άλλος τον αστυνομικό που ζητάει βοήθεια από τον υπερήρωα!

Αγαπημένα κλασσικά παραμύθια

Ποιό παιδί δεν αγαπάει να ακούει ξανά και ξανά τα κλασσικά παραμύθια; Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος, Τα τρία γουρουνάκια, Ο Τζακ και η Φασολιά, Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι και τόσα ακόμα αγαπημένα κλασσικά παραμύθια! Διαλέξτε ποιον ρόλο θα υποδηθεί ο καθένας και εκτός από το κλασσικό παραμύθι, αλλάζοντας λίγο τα δεδομένα, δημιουργήστε νέες ιστορίες εξίσου διασκεδαστικές αλλά και διδακτικές! Αν διαλέξετε την Κοκκινοσκουφίτσα για παράδειγμα, θέστε στο παιδί ερωτήματα μέσα από τα οποία θα μπορεί να δει και μία άλλη οπτική της ιστορίας! Διδάξτε του πως όπως στο παραμύθι έτσι και στη ζωή, πολλές φορές υπάρχουν στερεότυπα που μας καθοδηγούν να σχηματίσουμε μια άποψη ενώ τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι όπως φαίνονται! Διδάξτε του επίσης πως ένα νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις και βοηθήστε το να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα! Μήπως ο κακός λύκος δεν ήταν τόσο κακός τελικά; Μήπως δεν ήθελε να φάει την Κοκκινοσκουφίτσα και την γιαγιά της; Μήπως ο κυνηγός προσπάθησε να παγιδέψει το λύκο γιατί μπορεί να είχε άλλα σχέδια για αυτόν;

Επαγγέλματα

Σε ποιον δεν άρεσε όταν ήταν παιδί να τον ρωτάνε “τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις”; Πόσα πολλά μπορούμε να καταλάβουμε για το παιδί μας από την απάντησή του! Αφήστε το παιδί να επιλέξει το αγαπημένο του επάγγελμα και πλαισιώστε την επιλογή του με τις δικές σας μάσκες/στολές. Αν για παράδειγμα επιλέξει να γίνει γιατρός, ο ένας γονιός μπορεί να γίνει ασθενής και ο άλλος νοσοκόμος. Ρωτήστε το γιατί επέλεξε να γίνει γιατρός και τι πιστεύει ότι κάνει ένας γιατρός! Βοηθήστε το να ανακαλύψει πώς περνάει την καθημερινότητά του ένας γιατρός, τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει αλλά και όλη τη χαρά που παίρνει όταν μέσα από το έργο του βοηθάει άλλους ανθρώπους! Διδάξτε του την ομαδικότητα, καθώς ακόμα και ένας σπουδαίος γιατρός έχει ανάγκη από την ομάδα του για να πετύχει το έργο του! Ανακαλύψτε το παιδί σας και βοηθήστε το να ανακαλύψει και εκείνο τον κόσμο μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων πολύ διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό!

Πείτε μας τη γνώμη σας! Εσείς τι θα ντυθείτε τις Απόκριες; Σας αρέσει να ετοιμάζετε τις μάσκες/στολές μαζί με το παιδάκι σας ή να επιλέγετε έτοιμες μαζί;

Join the conversation

TOP

ΚΑΛΑΘΙ 0